Lehetsz gazdag vagy szegény,járhatsz a parkban,erdőben és a saját kertedben,a kullancs nem válogat! Kong a vészharang! Támogassa StartUp vállalkozásunkat a kullancsgomba gyártásának elindításában vagy támogassa a MOTKA Egyesületet a további kutatásokban.

Borostyánban konzerválódott kullancs
Itt voltak előttünk, de vajon itt lesznek utánunk is!?


Kutatók egy csoportja olyan 99 millió éves borostyánokat vizsgált, melyekben kullancsok konzerválódtak. Az élősködők egykor bizonyítottan dinoszauruszok vérét szívták. A szakértők eddig is feltételezték, hogy a kullancsok már 100 millió évvel ezelőtt is léteztek, a korszakból viszont csak kevés parazitákhoz köthető lelet maradt fenn.

Egy Mianmarban talált borostyán az első ismert bizonyíték arra, hogy a kullancsok 99 millió évvel ezelőtt tollas dinoszauruszok vérét szívták – számol be az IFLScience. A kövületben ugyanis olyan parazitát azonosítottak, amely egy tollba kapaszkodott.

A kutatók nem tudták megállapítani, hogy a fosszília pontosan milyen dinoszauruszfajhoz is tartozott, de a kövület kora alapján arra jutottak, hogy az ősi toll nem egy modern madáré volt.

Ricardo Pérez-de la Fuente, az Oxfordi Egyetem Természettudományi Múzeumának munkatársa és az új tanulmány társszerzője szerint az eddigi fosszíliák azt mutatják, hogy a korszakban sok theropoda dinoszaurusznak viselt tollakat. A csoportba változatos méretű, két lábon járó élőlények tartoztak – többek közt a Tyrannosaurus rex is.

A kutatók amellett, hogy bizonyítékot találtak a parazita-dinoszaurusz kapcsolatra, egy új, kihalt kullancsfajt is felfedeztek. A Deinocroton draculi, azaz Drakula rettenetes kullancsának egyedeit több borostyánban is megtalálták.

(forrás: 24.hu)


A cikkhez kapcsolódó képek

 

Kullancs veszély

Krími-kongói vérzéses láz vírus és
fertőző agyhártyagyulladás veszély

Március


Lárva szakasz

Nimfa szakasz

Felnőtt szakasz

Támogassa a kutató szervezetet

MOTKA Egyesület

Magyarországi Természet-, Környezet-, Állat-, és Árvízvédelmi Egyesület

Támogassa StartUp vállalkozásunkat

- RedBerry TickEx Kft.

- pay pal

Partnereink: