Lehetsz gazdag vagy szegény,járhatsz a parkban,erdőben és a saját kertedben,a kullancs nem válogat! Kong a vészharang! Támogassa StartUp vállalkozásunkat a kullancsgomba gyártásának elindításában vagy támogassa a MOTKA Egyesületet a további kutatásokban.

Kullancsok


Kérjük, hogy NE vegye senki sem félvállról, mivel a kullancs a világ második legveszélyesebb élősködője (szúnyog az első), rejtőzködő életmódja miatt viszont még veszélyesebb!

 

Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Pókszabásúak (Arachnida)
Alosztály: Atkák (Acari)
Rend: Kullancsalakúak (Ixodida)
Öregcsalád: Ixodoidea
Család: Kullancsok (Ixodidae)

 

kullancsok (Ixodidae) viszonylag kevéssé gazdaspecifikus, vérszívó ektoparazita állatok. Kifejletten főként az emlősök vérszívói, de – különösen a lárvák – olykor madarakból és hüllőkből is szívnak vért. Életük során két vagy három gazdaegyedből táplálkoznak, ennek alapján „kétgazdás” vagy „háromgazdás” fajokról beszélünk. A trópusokon egygazdás fajaik is vannak. Ez jelentősen befolyásolja az általuk terjesztett egysejtű-, baktérium- vagy vírusfertőzések járványtanát.

 

Fejlődési ciklusuk

Mint minden ízeltlábú esetében, a ciklus egyes szakaszait itt is vedlés határolja. A petéből (Lásd a fotón: 2-es kép "A"), lárva kel ki (Lásd a fotón: 2-es kép "B"), melynek még csak 6 lába van, és nem szaporodik. Több lárvastádium után nimfa-stadiumok (Lásd a fotón 2-es kép "C"), következnek, a nimfáknak 8 lábuk van, és nem szaporodnak. A kifejlett állat (Lásd a fotón: 2-es kép "D" és "E"), vagy más néven imágó szintén 8 lábú, ivarosan szaporodik: párzás után petéket rak.

 

Génuszok

Az alábbi nemek tartoznak a kullancsok közé:

           Összesen :   702 faj

 

 

Kárpát-medencei fajaik

A Kárpát-medencében leggyakoribb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus (1. kép felső és alsósor jobb szélén és az 1-es rajz), amely a vérszívás során Lyme-kórtvírusos agyhártyagyulladást, és más fertőzéseket is terjeszthet az emberre.

Közép-Európában a Dermacentor reticulatus (1. kép felső és alsósor közepén és a 2-es rajz) különösen a tularémia kórokozója és a kutyababéziózis terjesztése miatt jelentős.

A partifecske-kolóniákban tömeges faj az Ixodes lividus, mely leegyszerűsödött és felgyorsult életciklusával a partifecske fiókáinak kizsákmányolására specializálódott. A Felső-Tisza-vidéken világhírű kutatások folynak a fecske-kullancs kapcsolat tanulmányozása terén.

 

Mintegy két tucat kullancsfaj is él a Kárpát-medencében (a klímaváltozás miatt a fajok száma folyamatosan növekszik, az egyed számuk pedig az írtás hiányában).    

A fontosabbak:

 

(forrás: Wikipédia)

 

 

 

 


A cikkhez kapcsolódó képek

 

Kullancs veszély

Krími-kongói vérzéses láz vírus és
fertőző agyhártyagyulladás veszély

Március


Lárva szakasz

Nimfa szakasz

Felnőtt szakasz

Támogassa a kutató szervezetet

MOTKA Egyesület

Magyarországi Természet-, Környezet-, Állat-, és Árvízvédelmi Egyesület

Támogassa StartUp vállalkozásunkat

- RedBerry TickEx Kft.

- pay pal

Partnereink: